no comments

Editor Sarawak Report terkejut disaman fitnah RM100 juta

Clare Rewcastle-Brown, editor laman web pembocor maklumat Sarawak Report, tidak tahu tentang tuntutan saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh V Mabel Muthayyah, bekas ketua setiausaha di Jabatan Peguam Negara.

Rewcastle-Brown memberitahu Free Malaysia Today, bahawa dia hanya menerima surat tuntutan yang dihantar melalui e-mel beberapa hari lalu, menuntut RM100 juta untuk kehilangan pendapatan.

Ia berlaku selepas Mabel didakwa kehilangan peranan sebagai pendakwa raya berikutan penerbitan artikel di Sarawak Report pada 2015.

Rewcastle-Brown berkata artikel itu lulus dari batas statutori untuk tidak dikategorikan sebagai fitnah di UK.
Iklan

Artikel itu diterbitkan pada Disember 2015 di UK, dan tidak diterbitkan di Malaysia kerana Sarawak Report diharamkan dan disekat oleh pentadbiran BN ketika itu.

“Saya tidak menerima writ rasmi daripada mana-mana pihak penguasa yang memerlukan respons,” katanya.

Terdahulu, peguam Mabel, David Gurupatham memberitahu Malaysiakini bahawa Rewcastle-Brown sedang didakwa kerana “tuduhan yang sangat serius yang ditimbulkan terhadap seorang anggota pentadbiran keadilan.”

“Tuntutan itu ialah RM100 juta termasuk ganti rugi dan teladan terhadap Rewcastle-Brown, bersama-sama dengan perintah injunksi yang menyebabkan pencemaran nama baik, serta perintah mandatori untuk menghapuskan penyiaran artikel itu dari laman web,” katanya.

Artikel Sarawak Report yang menjadi pertikaian itu bertajuk “How AG’s Office connived to prevent a second postmortem on Kevin Morais – Exclusive exposé” (“Bagaimana Pejabat AG bercanggah untuk menghalang postmortem kedua di Kevin Morais – Pendedahan eksklusif”).

Laporan itu mendakwa Mabel menghantar mesej teks kepada ahli keluarga mendiang timbalan pendakwa raya Anthony Kevin Morais, mendesak mereka untuk mempercepat pembakaran mayat mendiang untuk menghalang postmortem kedua.

Kematian Morais menggemparkan negara apabila sisa tubuh Morais ditemui di dalam tong selepas dia dikatakan diculik dari keretanya ketika dalam perjalanan untuk bekerja pada September 2015.

Seorang bekas tentera dan lima orang lagi telah didakwa atas pembun*han Morais.

 

 

paling hot!!

Pinjaman mudah untuk kaum wanita sehingga RM30,000

Menteri PH rasic Hasut benci Melayu

Mahathir Offer PAS & UMNO serta Parti Melayu sertai PPBM lumpuhkan PH?

Video: tarian berah! di majlis Konvokesyen Pensijilan Kemahiran Malaysia

Video kelakar nyanyian Anwar Ibrahim yang buatkan ramai gelak terguling-guling

Jenazah wanita di tanam selama 13 tahun tak reput dan berbau wangi! inilah amalan ketika hidupnya

Video : Ceramah politik di kursus Haji oleh Mujahid

Reply