You cannot copy content of this page
no comments

Inilah 10 Golongan Jena,zah Manusia yang Tak Akan Busuk


Ketika ruh meninggalkan tubuh, jasad manusia sudah tidak bisa berbuat apa-apa. Tinggal menunggu waktunya saja untuk dimasukkan ke dalam liang lahat.
.
Ketika jenazah sudah berada di dalam kubur, tentu jasad manusia yang sudah meninggal akan membusuk. Namun ada beberapa orang yang jasadnya tidak mengalami pembusukan
.
Dan Inilah 10 Golongan Jenazah Manusia yang Tak Akan Busuk,
1. Jenazah para Nabi dan utusan Allah
.
2. Jenazah Ahli jihad fisabilillah
.
3. Jenazah Alim ulama yang menegakkan kalimat Allah
.
4. Jenazah Syuhada yang senantiasa memperjuangkan Islam
.
5. Jenazah Penghafal Al Quran dan beramal dengan Al Quran
.
6. Jenazah Pemimpin yang adil dalam menegakkan syariat Allah
.
7. Jenazah Tukang adzan yang tidak meminta imbalan
.
8. Jenazah Wanita yang meni-nggal ketika melahirkan anak serta senantiasa taat pada perintah Allah
.
9. Jenazah Orang yang mati dibnuh atau dianiaya karena mempertahankan kehormatan diri dan agama
.
10. Jenazah Orang yang mat-i di siang hari atau di malam Jumat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman yang senantiasa menjaga kewajiban yang telah Allah perintahkan ketika hidup di dunia (HR. Bukhari Muslim)
.
.
.
SEMOGA KITA TERGOLONG SALAH SATUNYA AAMIIN

KISAH KEDUA
MASIH ramai yang terpengaruh dengan teori kononnya seseorang Muslim yang meni-nggal dunia pada hari atau malam Jumaat akan mendapat ganjaran iaitu terlepas daripada azab se-ksa kubur.

Bagaimana pula jika seseorang yang men-inggal pada waktu itu dalam keadaan dirinya kufur atau baharu selesai melakukan maks-at? Adakah dia terpelas daripada azab berkenaan?

Ia tentunya tidak adil bagi Muslim lain yang sepanjang hidupnya mencari keredaan Allah, sesungguhnya Allah itu maha pengasih lagi penyayang dan bersifat bijaksana.

Terdapat banyak hadis palsu dan lemah menyentuh mengenai kelebihan meni-nggal dunia pada hari atau malam Jumaat yang tidak seharusnya kita percaya.

Sebaliknya hanya terdapat beberapa hadis sahih yang sekadar menceritakan akan kelebihan hari Jumaat.

Alam Barzakh adalah permulaan bagi ujian kepada umat Islam yang men-inggal dunia

“Sebaik-baik hari apabila terbitnya matahari adalah hari Jumaat, padanya diciptakan Adam AS. Pada hari itu juga dimasukkan ke dalam Syurga dan pada hari itu jugalah dikeluarkan daripadanya (Syurga) dan tidak akan berlaku Kiamat melainkan pada hari Jumaat” – [Riwayat Muslim].

Ia tidak pun menceritakan tentang orang yang mening[gal dunia pada hari Jumaat akan mendapat keampunan Allah terhadap azab kub[ur.

Jika dilihat kepada kelebihan hari, tentunya Isnin lebih baik kerana Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada hari Isnin, kemudiannya baginda wafat juga pada hari yang sama termasuk sama tarikh kelahirannya ialah 12 Rabiulawal.

Diceritakan ketika Abu Bakar mendapat perkhabaran mengenai kewafatan Rasulullah lalu beliau bertanya kepada isteri baginda Nabi iaitu Aisyah; Hari ini hari apa? Lalu Aisyah menjawab Isnin. Kemudian Abu Bakar pun berkata, aku berharap (menin[ggal dunia) sebelum masuk waktu malam – [Riwayat al-Bukhairi].

Beliau mening[gal dunia pada malam Selasa manakala jenazahnya dikebumikan sebelum Subuh sebelah makam Nabi.

Ini memberi contoh bagaimana kekasih Allah diambil nyawanya selain hari Jumaat manakala Abu Bakar selaku khalifah pertama pula me[ninggal dunia pada hari Selasa.

Rasulullah pun bersabda, mereka sedang diseksa dalam kubur. Sekiranya kamu tidak bimbang untuk (melakukan kerja) mengebumikan may[at, aku mohon kepada Allah untuk mendengarkan kepada kamu semua, dahsyatnya seksa kubur sebagaimana aku dengar.

Jika benar Jumaat mempunyai kelebihan sehingga seseorang yang menin[ggal itu akan terlepas azab kubur, tentunya mereka yang istimewa di sisi Allah akan diambil nyawanya pada hari berkenaan.

Justeru, kematian pada hari apapun bukan ukuran sebaliknya setiap umat Islam perlu meningkatkan amalan masing-masing agar tergolong dalam kalangan ahli-ahli syurga yang terlepas daripada azab seksa kubur dan api neraka.

Disek[sa dalam kubur

Dalam satu hadis diriwayatkan Muslim menceritakan Zahid bin Tsabit berkata, ketika Nabi SAW di kebun Bani Najjar yang terdapat perkuburan di kawasan itu sambil menaiki seekor keldai, tiba-tiba keldai membelok sehingga hampir jatuh.

Lalu Nabi bertanya; Dalam kalangan kalian, siapa tahu kuburan-kuburan ini milik siapa? Kemudian seorang lelaki berkata, miliknya.

Nabi bertanya lagi, bila mereka meni[nggal?

Jawab pemilik kuburan itu, mereka mati dalam keadaan syirik lalu Rasulullah pun bersabda, mereka sedang disek[sa dalam kubur. Sekiranya kamu tidak bimbang untuk (melakukan kerja) mengebumikan may[at, aku mohon kepada Allah untuk mendengarkan kepada kamu semua, dahsyatnya seksa kubur sebagaimana aku dengar.

Kemudian Rasulullah pun memalingkan mukanya kepada mereka dan bersabda berlindunglah kamu daripada seksa api neraka, berlindunglah kamu daripada seksa kubur, berlindunglah kamu dengan Allah dari fitnah yang baik, nyata atau pun tersembunyi dan berlindunglah kamu daripada fitnah Dajal. Semua sabda Nabi itu disambut oleh para sahabat – [Riwayat Muslim].

Reply