You cannot copy content of this page
no comments

Jiran dengar bunyi orang tarik katil atau baling guli?kisah rumah flat

NAK TANYA SIKIT BOLEH?

Pagi rabu baru-baru ni…masa turun tangga nak gi keje..tetibe akak bawah umah aku tu panggil…

“Dik!dik!”

Aku buat tak tau je..ingatkan die panggil anak die..lepas tu die panggil lagi..aku pun toleh belakang…

“Ha..awak la…nak tanya sikit boleh?”

Aku pun datang depan pintu umah die..

“Tanya pe kak?” aku senyum je…

“Malam tadi awak buat pe kat umah bunyik bertukang kuat sangat?”

Aku pulak pelik…aik..bile pulak laki aku betukang ni…rasa malam tu die tengok tv dan pc je..aku pulak…balik umah..masak-masak…makan..mandi..tido…zzz..

“takde tukang pape kak…malam tadi memang tengok tv dengan tengok komputer je..husband pun tengok tv sampai tido depan tv.” penuh jujur aku bagi penerangan..

“Eh..akak dengar bunyik awak mengetok dalam pukul 11 malam gitu..akak tak boleh tido tau…kuat sangat bunyik..”

Penuh bersungguh-sungguh aku menidakkan ape yang dia cakap..sebab rasa last laki aku buat kerja tukang kat umah tu 2,3 minggu lepas..hand drill yang dipinjam tu pun die dah hantar balik umah abang dia.

“Akak dengar bunyik ape lagi?ade akak dengar bunyi orang tarik katil atau baling guli? ” saje aku nak tanye…sebab teringat masa bujang dulu, si suami pernah suruh aku google pasal hantu rumah flat..sebab biasa orang tingkat bawah akan dengar bunyik orang tarik katil, kerusi dari tingkat atas..ataupun main guli..tapi sebenarnye takde pun orang atas buat..tak kan la hari-hari main guli kan?masa aku bujang dulu hari-hari dengar bunyik guli dari tingkat atas…

“Ade jugak..tapi, akak tak kisah sangat la kan.kot-kot ada budak main kat atas..cume yang bunyi bertukang semalam tu bising sangat sampai akak tak boleh tidur..tu akak naik kat atas pukul 11.55pm tengok awak buat pe..tapi umah awak dah gelap..”

Aku pun paham la…aku terus cakap..

“umah flat memang akan dengar macam tu kot kak..sebab saya pukul 11 memang dah lena..pukul 12 saya terbangun kejut husband die tertido kat depan tv..lagipun kak..umah saya tu dari ruang tamu dan 3 biji bilik tu memang fully carpet..takde lantai…memang tak logik la dengar bunyik guli tu..lepas tu tingkat saya mana ada budak-budak kak…”

“Eh..tapi akak dengar jelas..bunyik macam awak tarik beg troli kat lantai..zig zag bunyik….”

“Ish..kak…kalau saya tarik troli beg, akak tak dengar punye..umah saya berkapet..tapi saya dah seram sejuk dengar cite akak..tapi mungkin sebab saya duduk tingkat atas, so, saya memang tak dengar bunyik tu..tapi masa saya bujang dulu dok umah tingkat bawah, memang saya dengar bunyik macam akak cite ni.”

Masuk je dalam kereta terus cite kat si suami…die pun buat tak tau je…sambil cakap…”hantu flat la tu.”

Credit to http://mayandhanis.blogspot.my/…/orang-bawah-umah-marah-seb…

Orang Wangsa Maju

Reply